What’s your Issaquah IQ?

June 28, 2012

By Warren Kagarise

So, you think you know Issaquah? Is the city just another buttoned-up suburb? Nope. Issaquah is home to more than 30,000 people — and more than a century of secrets. Issaquah anecdotes stretch deep into the past and continue into the 21st century. Look beyond the basics to discover tidbits and trivia.

Test your Issaquah IQ. (Scroll to the bottom to check the answers, but please, no cheating!)

1. What is the No. 1 item sold at more than 600 warehouses worldwide by Issaquah-based Costco? Hint: No. 2.

A) Wine

B) Laundry detergent

C) Toilet paper

D) Rotisserie chickens

2. Which magazine named Issaquah — nicknamed Trailhead City — as a top outdoor recreation destination?

A) Outside

B) Field & Stream

C) Sports Illustrated

D) Backpacker

3. In which event did chocolatier Julius Boehm compete for Austria in the 1924 Summer Olympics in Paris?

A) 110-meter hurdles

B) 3,000-meter team race

C) 4×400-meter relay

D) Marathon

4. What song by Issaquah-formed Modest Mouse reached No. 1 on Billboard Modern Rock Tracks chart in 2004?

A) ‘Dashboard’

B) ‘Float On’

C) ‘Ocean Breathes Salty’

D) ‘Heart Cooks Brain’

5. How many people attended the first Salmon Days Festival in 1970, long before the celebration expanded?

A) 15,000

B) 30,000

C) 60,000

D) 120,000

6. Which ex-president attracted a crowd of more than 1,500 fans to a book-signing event at Costco in 2004?

A) Jimmy Carter

B) George H.W. Bush

C) Gerald Ford

D) Bill Clinton

7. What name did city founders choose for Issaquah in 1892 to incorporate the remote outpost?

A) Squak

B) Gilman

C) Olney

D) Sammamish

8. The only other remaining Triple XXX Rootbeer Drive-in in the United States dishes up burgers in which state?

A) Indiana

B) Ohio

C) Illinois

D) Missouri

9. Which beer ingredient did farmers once grow in issaquah before aphids decimated the crop in the 1890s?

A) Hops

B) Barley

C) Rice

D) Corn

10. What musical did Village Theatre performers present in the downtown Issaquah playhouse’s 1979 debut?

A) ‘My Fair Lady’

B) ‘How to Succeed in Business Without Really Trying’

C) ‘Camelot’

D) ‘Oklahoma!’

11. In what year did the historic Issaquah Theatre debut motion pictures with sound?

A) 1930

B) 1929

C) 1932

D) 1940

12. Which species from habitat in Asia is not among the Cougar Mountain Zoo collection?

A) Sarus crane

B) Bengal tiger

C) Indian elephant

D) Siberian reindeer

13. Where did the 8-ton statue of Vladimir Lenin originate before coming to Issaquah and, later, Fremont?

A) Russia

B) Belarus

C) Poland

D) Slovakia

14. The military installed missiles on which peak to shoot down Soviet bombers in case the Cold War turned hot?

A) Tiger Mountain

B) Squak Mountain

C) Cougar Mountain

D) Taylor Mountain

15. How many chinook salmon eggs did workers and volunteers collect at the Issaquah Salmon Hatchery in 2011?

A) 750,000

B) 1.25 million

C) 1.75 million

D) 2.5 million

16. In 1971, airline hijacker D.B. Cooper used a parachute from the Issaquah Skyport when he jumped from the jet.

True

False

17. The Issaquah Alps — Cougar, Squak and Tiger mountains — formed from millennia of volcanic activity.

True

False

18. In 1924, Issaquah hosted 13,000 people at the largest Ku Klux Klan rally ever held in Western Washington.

True

False

19. Issaquah High uses purple and gold because the University of Washington donated the original uniforms.

True

False

20. Issaquah leaders once suggested Lake Sammamish State Park as a possible site for the 1962 Seattle World’s Fair.

True

False

How many did you answer correctly?

1 to 5

Really? Do you even know how to pronounce Issaquah?

6 to 10

So, you can pronounce Issaquah and, maybe, find it on a map.

11 to 15

Congratulations, you’re almost a bona fide Issaquahn.

16 to 20

Wow! You must be descended from Issaquah pioneers.

 

Answers: 1. C 2. A 3. C 4. B 5. A 6. D 7. B 8. A 9. A 10. B 11. A 12. C 13. D 14. C 15. C 16. True 17. False 18. True 19. True 20. True

Bookmark and Share
Other Stories of Interest: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments

Got something to say?

Before you comment, please note:

  • These comments are moderated.
  • Comments should be relevant to the topic at hand and contribute to its discussion.
  • Personal attacks and/or excessive profanity will not be tolerated and such comments will not be approved.
  • This is not your personal chat room or forum, so please stay on topic.